Mały metraż pomieszczenia kuchennego może być dużym problemem – szczególnie dla osób, które uwielbiają kulinaria i często spędzają w kuchni wiele godzin. To wnętrze, które powinno być nie tylko wizualnie estetyczne, ale przede wszystkim łatwe w sprzątaniu, wygodne i komfortowe. Przedstawiamy pięć porad, które pozwolą Ci zaaranżować idealną kuchnię w niewielkim pomieszczeniu!
1. Meble na wymiar
Kuchenne meble na wymiar są rozwiązaniem stosunkowo drogim, jednak charakteryzują się wyjątkową trwałością i możliwością stworzenia idealnej aranżacji. Tworzenie mebli od podstaw pozwala na spersonalizowanie projektu i maksymalne wykorzystanie powierzchni w pomieszczeniu. Do przechowywania naczyń, akcesoriów i produktów spożywczych możemy wykorzystać długie, pociągnięte do sufitu szafki, jak i szuflady oraz wąskie półki, które ograniczają przestrzeń wykorzystywaną na gromadzenie przedmiotów.
2. Umiar w akcesoriach
Sprzęty kuchenne mogą zajmować bardzo dużo miejsca. Zamiast posiadania kilku lub kilkunastu różnych akcesoriów, wykorzystuj sprzęty uniwersalne, dzięki którym przygotujesz różne potrawy. Możesz skorzystać z blenderów, które posiadają kilka wymiennych końcówek, dzięki czemu z łatwością przygotujesz nie tylko koktajle, sosy i zupy, ale również wykorzystasz je do mielenia orzechów, tarcia ziół i przypraw oraz siakania warzyw. Twoja kuchnia będzie zdecydowanie wygodniejsza jeśli zainwestujesz w dobry robot kuchenny, który zastąpi większość sprzętów.
3. Oświetlenie
W małych kuchniach niezwykle ważne jest wykorzystanie odpowiedniego oświetlenia. Zrezygnuj z dużych żyrandoli na rzecz plafonów i paneli ledowych. Wnętrze rozświetli chłodne, stonowane światło, które sprawi, że pomieszczenie będzie wydawało się większe.
4. Jasna kolorystyka – jasny dom
W małych kuchniach powinna dominować jasna kolorystyka – eleganckie szarości, tradycyjne beże lub biel, którą skontrastują ciemniejsze meble. W celu zabezpieczenia ścian nad zlewem, blatami i kuchenką wykorzystać możesz plastikowe lub szklane panele, które są łatwe w czyszczeniu oraz osłaniają ściany przed zabrudzeniem wodą, tłuszczem i resztkami produktów spożywczych.
5. Zrezygnuj z nadmiaru dodatków
Twoja kuchnia będzie bardziej przestronna i komfortowa jeśli zachowasz umiar w dodatkach – szczególnie tych, które zwykle stoją na blatach. Zmaksymalizuj przestrzeń użytkową, możesz posłużyć się wąskimi półkami nad blatami w celu przechowywania przypraw i niezbędnych akcesoriów. Staraj się, by to pomieszczenie było wyjątkowo czyste i łatwe w sprzątaniu.