Niebezpieczne substancje

Poza wnętrzami

Dodatki do żywności są nieuniknione, znajdziemy je obecnie w każdym produkcie. Kiedyś dało się bez nich żyć, obecnie tak jakby wszyscy się zaprogramowali na substancje pomocnicze. Większość pojawiających się dodatków to substancje konserwujące, ich zastosowanie wskazane jest przy dłuższej dacie przydatności produktów spożywczych, a drugim jakże ważnym elementem oczywiście są polepszacze smaku.

Pochodzenie naturalne to lepsza wersja, gdzie nie jesteśmy skazani na chemię. Zapewne wiele osób zastanawia się, które są szkodliwe, a które bezpieczne.

Szkodliwe dodatki do żywności

Czy słyszałeś kiedykolwiek o symbolu E, zapewne tak. Ta wiedza, nawet przez nas nie zdobywana jest dostępna wszędzie, słyszymy o niej nie tylko w telewizji, radiu czy gazecie, ale także w pracy, szkole a nawet podczas podróży zbiorowym środkiem transportu ludzie rozmawiają o szkodliwości substancji pomocniczych.
Nie wszyscy jednak jesteśmy świadomi, że nie każde E jest szkodliwe. Wróćmy jednak do szkodliwych substancji.

Apartam (E951) – czy wiedziałeś, że karmiąc swoje dziecko jogurtem, czy płatkami śniadaniowymi z tym symbolem skazujesz je na choroby nowotworowe, cukrzycę, Parkinsona i inne. Niby niegroźna nazwa, jednak może odmienić każdego życie.

Glutaminian sodu (E621) – produkty instant to obecnie powszechność, a niestety nie są one tak zdrowe jak zapewniają producenci, zbyt duże dawki tej substancji mogą powodować nudności, zawroty głowy czy też zaburzenia pracy serca.

To tylko dwa składniki, które mogą sprawić nam wiele problemów, a na rynku pojawiło się obecnie ich setki, a nawet tysiące. Czy są one nam potrzebne do szczęścia? Zapewne nie.

 

Poza wnętrzami
Porównanie kominów stalowych i ceramicznych

Decyzja o wyborze odpowiedniego systemu kominowego to jeden z najważniejszych etapów budowy lub modernizacji systemu grzewczego w domu. Komin jest kluczowym elementem zapewniającym bezpieczeństwo, efektywność i trwałość całej instalacji. Wybór często sprowadza się do dwóch popularnych opcji – kominów stalowych lub ceramicznych. Każde z tych rozwiązań ma swoje specyficzne cechy, …

Poza wnętrzami
Ziarno kukurydzy kiszone

Używając mikroorganizmów, takich jak bakterie kwasu mlekowego i drożdże, można wprowadzić ziarno kukurydzy w proces fermentacji i kiszenia. W ten sposób powstaje kiszone ziarno kukurydzy, które może być świetną paszą dla zwierząt hodowlanych. Jakie są składniki odżywcze kiszonej kukurydzy? Ziarno kukurydzy kiszone zawiera w sobie bogactwo składników odżywczych, potrzebnych wszystkim …

Poza wnętrzami
X-ring profesjonalnym uszczelnieniem technicznym

Uszczelnienia x-ring to jedna z najpopularniejszych grup uszczelnień technicznych. Można je spotkać praktycznie na każdym typie węzła uszczelniającego, i mogą one przenosić obciążenia ciśnieniowe, które zniszczyłyby inne typy uszczelnień (takie jak O-ringi czy Z-ringi). X-ringi mają kształt litery „x”, co pozwala im lepiej dopasować się do danego kształtu w danym …